Posiadanie własnej kuchni w przedszkolu niesie za sobą wiele korzyści dla dzieci. Nasza kuchnia nastawiona jest na zdrowe żywienie. Dbamy o zdrowe nawyki żywieniowe i wzmacniamy odporność naszych dzieci, dlatego w jadłospisie znajduje się dużo owoców, warzyw, kasz, oraz makaronów razowych. W maksymalnym stopniu ograniczone jest używanie soli, a biały cukier staramy się zastąpić miodem. Nie używamy produktów dosładzanych jak soki, czy jogurty smakowe. Dzieci mają stały dostęp do wody. Współpracujemy z dostawcami, którzy duży nacisk stawiają na zdrowe produkty, oraz produkty z manufaktur (pierogi, konfitury, miody).
Nasza Szefowa Kuchni stale podnosi swoje kwalifikacje i umiejętności poprzez uczestnictwo w różnorodnych szkoleniach i warsztatach kulinarnych, dzięki czemu, pozostaje na bieżąco z najnowszymi trendami w dziedzinie żywienia dzieci oraz zdrowego gotowania. To zaangażowanie przekłada się na wysoką jakość posiłków, które serwujemy naszym maluchom każdego dnia. Jest nie tylko pasjonatką zdrowego gotowania dla dzieci, ale również zaangażowaną profesjonalistką, która nieustannie dąży do doskonalenia swojego rzemiosła.
Własna kuchnia umożliwia dostosowanie posiłków do indywidualnych potrzeb dietetycznych dzieci, takich jak alergie pokarmowe. Dzięki temu każde dziecko może być odpowiednio zaopiekowane żywieniowo.
Słuchamy także naszych podopiecznych, dlatego zarówno Kucharki, jak i Pani Intendent - rozmawiają z dziećmi o ich gustach i preferencjach żywieniowych, wsłuchujemy się w ich głos i bardzo często jadłospis układany jest na życzenie dzieci.
Gotowanie to pasja nie tylko naszych Kucharek, ale także większości naszego Personelu. Doskonale wiemy też, że dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, często zwłaszcza te starsze - same już przygotowują najpyszniejsze kanapki czy mistrzowskie jajecznice dla swoich najbliższych. Wychodzimy naprzeciw wszystkim Małym Masterszefom i organizujemy warsztaty kulinarne. To nie tylko przygotowywanie pierników przed Świętami, przy okazji Święta Pizzy - robiliśmy wspólnie przepyszne pizzę, przygotowywaliśmy także owocowe sałatki, pieczemy rogaliki czy ciasteczka.
Jadłospis na cały tydzień - wywieszany jest na tablicy ogłoszeń w przedszkolu, a dodatkowo - publikowany jest w systemie iPrzedszkole - każdy rodzic ma możliwość przejrzenia menu na cały tydzień.
Poniżej zamieszczamy przykładowe menu posiłków na cały tydzień (około godziny 15:00 serwowany jest podwieczorek w formie szwedzkiego stołu - zazwyczaj są to kanapki, owoce):
Śniadanie:
Drugie Śniadanie:
Obiad:
Śniadanie:
Drugie Śniadanie:
Obiad:
Śniadanie:
Drugie Śniadanie:
Obiad:
Śniadanie:
Drugie Śniadanie:
Obiad:
Śniadanie:
Drugie Śniadanie:
Obiad: