Zdrowo się odżywiamy

Posiadanie własnej kuchni w przedszkolu niesie za sobą wiele korzyści dla dzieci. Nasza kuchnia nastawiona jest na zdrowe żywienie. Dbamy o zdrowe nawyki żywieniowe i wzmacniamy odporność naszych dzieci, dlatego w jadłospisie znajduje się dużo owoców, warzyw, kasz, oraz makaronów razowych. W maksymalnym stopniu ograniczone jest używanie soli, a biały cukier staramy się zastąpić miodem. Nie używamy produktów dosładzanych jak soki, czy jogurty smakowe. Dzieci mają stały dostęp do wody. Współpracujemy z dostawcami, którzy duży nacisk stawiają na zdrowe produkty, oraz produkty z manufaktur (pierogi, konfitury, miody).

Nasza Szefowa Kuchni stale podnosi swoje kwalifikacje i umiejętności poprzez uczestnictwo w różnorodnych szkoleniach i warsztatach kulinarnych, dzięki czemu, pozostaje na bieżąco z najnowszymi trendami w dziedzinie żywienia dzieci oraz zdrowego gotowania. To zaangażowanie przekłada się na wysoką jakość posiłków, które serwujemy naszym maluchom każdego dnia. Jest nie tylko pasjonatką zdrowego gotowania dla dzieci, ale również zaangażowaną profesjonalistką, która nieustannie dąży do doskonalenia swojego rzemiosła.

Naszą kuchnię wyróżnia:

  • zbilansowane i urozmaicone jadłospisy,
  • śniadania w dwóch najstarszych grupach podawane w postaci szwedzkiego stołu,
  • potrawy przygotowane zgodnie z wymaganiami przeznaczonymi dla dzieci,
  • wysokiej jakości produkty,
  • dzieci mają możliwość dokładek,
  • posiłki przygotowywane przez PANIE KUCHARKI z wielkim sercem i super smakiem,

Własna kuchnia umożliwia dostosowanie posiłków do indywidualnych potrzeb dietetycznych dzieci, takich jak alergie pokarmowe. Dzięki temu każde dziecko może być odpowiednio zaopiekowane żywieniowo.

Słuchamy także naszych podopiecznych, dlatego zarówno Kucharki, jak i Pani Intendent - rozmawiają z dziećmi o ich gustach i preferencjach żywieniowych, wsłuchujemy się w ich głos i bardzo często jadłospis układany jest na życzenie dzieci.

Warsztaty kulinarne

Gotowanie to pasja nie tylko naszych Kucharek, ale także większości naszego Personelu. Doskonale wiemy też, że dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, często zwłaszcza te starsze - same już przygotowują najpyszniejsze kanapki czy mistrzowskie jajecznice dla swoich najbliższych. Wychodzimy naprzeciw wszystkim Małym Masterszefom i organizujemy warsztaty kulinarne. To nie tylko przygotowywanie pierników przed Świętami, przy okazji Święta Pizzy - robiliśmy wspólnie przepyszne pizzę, przygotowywaliśmy także owocowe sałatki, pieczemy rogaliki czy ciasteczka.

Przykładowy jadłospis

Jadłospis na cały tydzień - wywieszany jest na tablicy ogłoszeń w przedszkolu, a dodatkowo - publikowany jest w systemie iPrzedszkole - każdy rodzic ma możliwość przejrzenia menu na cały tydzień.

Poniżej zamieszczamy przykładowe menu posiłków na cały tydzień (około godziny 15:00 serwowany jest podwieczorek w formie szwedzkiego stołu - zazwyczaj są to kanapki, owoce):

Poniedziałek

Śniadanie:

  • chleb komyśniak, razowy (1)
  • masło (7)
  • dżem z czarnej porzeczki bez cukru
  • serek wiejski (7)
  • pomidory, rzodkiewka, kiełki słonecznika
  • zupa mleczna z płatkami owsianymi (7)
  • herbata wiśniowa z miodem

Drugie Śniadanie:

  • zupa pomidorowa na porcji mięsa z włoszczyzną i ryżem (1,9)
  • melon
  • pieczywo chrupkie

Obiad:

  • filet z kurczaka
  • kasza bulgur (1)
  • sos czosnkowy (7)
  • surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka kwaszonego
  • woda, sok jabłko-czarna porzeczka tłoczony

Wtorek

Śniadanie:

  • chleb komyśniak, razowy z nasionami (1)
  • masło (7)
  • jajecznica (3,7)
  • ser żółty (7)
  • papryka, ogórek zielony, sałata
  • kawa inka (7)
  • herbata malinowa z miodem

Drugie Śniadanie:

  • zupa żurek na porcji mięsa z włoszczyzną, kiełbasą białą i ziemniakami (1,7,9)
  • banan, gruszka

Obiad:

  • makaron z sosem jogurtowo-truskawkowym
  • ogórek zielony do chrupania
  • woda, sok jabłkowo-gruszkowy tłoczony

Środa

Śniadanie:

  • chleb komyśniak, graham (1)
  • masło (7)
  • sałatka z kurczaka, fety i koperku
  • schab pieczony
  • ogórek kwaszony, pomidory, kiełki słonecznika
  • mleko (7)
  • herbata truskawkowa z miodem

Drugie Śniadanie:

  • zupa wielowarzywna na porcji mięsa z włoszczyzną, kiełbasą i ziemniakami (1,9)
  • Jogurt grecki z chia i mango (7)

Obiad:

  • makaron rurki z zielonym pesto z pomidorami z serem Parmezan (1,7)
  • woda, sok jabłko-mango tłoczony

Czwartek

Śniadanie:

  • chleb komyśniak, semen (1)
  • masło (7)
  • kiełbasa myśliwska
  • serek wiejski (7)
  • ogórek zielony, rzodkiewka, rukola
  • mleko z płatkami kukurydzianymi (1,7)
  • herbata owoce leśne z miodem

Drugie Śniadanie:

  • zupa barszcz czerwony na porcji mięsa z włoszczyzną i makaronem (1,9)
  • kaszka manna z malinami (1,7)

Obiad:

  • filet z kurczaka w panko (1,3)
  • sos czosnkowy (7)
  • surówka z kapusty pekińskiej, gruszki i jarmużu
  • kasza bulgur (1)
  • woda, sok jabłko-mango tłoczony

Piątek

Śniadanie:

  • chleb komyśniak, razowy z nasionami (1)
  • masło (7)
  • serek Almette z pomidorem
  • dżem wiśniowy bez cukru
  • ogórek kwaszony, papryka, kiełki słonecznika
  • kakao (7)
  • herbata z miodem i cytryną

Drugie Śniadanie:

  • zupa krem z białych warzywna porcji mięsa z włoszczyzną, mleczkiem kokosowym i grzanką(1,9)
  • chałka mleczna (1,7)
  • jabłko

Obiad:

  • ryba w sosie cytrynowym (1,4,7)
  • surówka z pora z marchewką i jabłkiem (7)
  • purre ziemniaczane (7)
  • woda, sok jabłkowo-pomarańczowy tłoczony
Przedszkole nr 82 - Mali Ogrodnicy w Poznaniu